21. 11. 2018 18:15 hod. ČT Sport
HK FCC Město Lovosice - Cement Hranice

<listopad 2018>

3.6.2010 otevřeno: 2983 x

Národní finále Novinářského kalamáře vyhrály opět po roce dívky ze Zlína

Celostátní finále přeboru základních škol v házené v kategorii žaček se uskutečnilo v Ostravě v termínu 27. - 28. 5. 2010 ve sportovní hale SAREZA. Velice jednoduchá dostupnost školy a sportovní haly pro účastníky po příjezdu vlakem usnadnily celkovou organizaci turnaje a programu.

Turnaje se zúčastnilo osm družstev s velice vyrovnanou výkonností na dobré herní úrovni. Poměrně nízké procento technických chyb, nabízelo divácky zajímavou a atraktivní sportovní podívanou. Výkony hráček i rozhodčích přispěly k hladkému průběhu turnaje, jež probíhal bez námitek a protestů trenérů a vedoucích zúčastněných družstev.

Účastníci v konečném pořadí:

1. ZŠ Zlín Křiby

2. ZŠ Praha Burešova

3. ZŠ Olomouc Holečkova

4. ZŠ HUTNÍK Veselí nad Moravou

5. ZŠ Ostrava Nádražní

6. 31. ZŠ Plzeň E. Krásnohorské

7. ZŠ Velké Meziříčí Oslavická

8. ZŠ Karviná Dělnická

Nejlepší střelkyně: Markéta Partlová - 22 branek, Velké Meziříčí

Nejlepší brankářka: Tereza Řezníková, ZŠ Zlín

Nejlepší hráčka: Anna Balážová, ZŠ Veselí nad Moravou

Bylo odehráno 18 utkání v celkovém čase 14 hodin.

Pozitivní lze hodnotit i zdravotní zajištění, došlo pouze k jednomu naražení nosu. Zajištěné stravování v restauraci ve sportovní hale nenarušovalo průběh turnaje, mělo odpovídající skladbu, velice dobrou kvalitu a úroveň stolování. Ubytování ve školní tělocvičně neposkytuje potřebnou regeneraci sil ubytovaných hráček, avšak návštěva bazénu tento nedostatek snižuje, což potvrdilo družstvo Karviné, které využilo této nabízené služby.

Perioda organizace celostátního mistrovství umožnila navázání kontaktů s drobnými sponzory a podporu města. Bez jejich podpory by organizace turnaje na dané úrovni tvořila finanční schodek v rozpočtu organizátora. Zvláště pronájem sportovní haly tvoří největší položku nákladů. Úroveň prostředí plně kompenzuje vynaložené prostředky.

Účast zástupců městského obvodu a svazových orgánů ČSH přispěla k celkové atmosféře a prestiži soutěže, jak při samotném zahájení, tak při vyhlášení výsledků a odměnění nejlepších školních družstev. Účast pana místostarosty MOaP Tomáše Kuřece a předsedy komise mládeže OSSH ČSH pana Pavla Bochni podpořila slavnostní atmosféru zakončení turnaje.

Děkujeme za podporu a těšíme se na další setkání na sportovištích.

V Ostravě dne 4. 6. 2010                                                                                                         Za organizační výbor Chmelíř Alois