22. 02. 2020 18:50 hod. ČT Sport
HK FCC Město Lovosice - HCB Karviná
25. 03. 2020 20:15 hod. ČT Sport
EHF EURO 2020 - kvalifikace: Česko - Švédsko
Sportnect turnaje - vysledkový servis zdarma

<únor 2020>

25.1.2020 otevřeno: 538 x

Ženské EHF EURO 2024 uspořádá Maďarsko, Rakousko a Švýcarsko

Mimořádný kongres prezidentů členských házenkářských federací EHF dnes ve Stockholmu rozhodl o tom, že EHF EURO 2024 žen budou hostit společně Maďarsko, Rakousko a Švýcarsko. Společná kandidatura České republiky, Polska a Slovenska skončila v hlasování prezidentů házenkářských svazů těsně druhá.

„Hlasování ukázalo, že nemáme v Evropě vůbec špatnou pozici. Museli jsme ale počítat i s touto variantou, nijak zvlášť proto zaskočení nejsme. Budeme dál pokračovat ve své intenzivní práci. Není to nějaká tragédie, která by měla českou házenou fatálně ovlivnit. Neupínali jsme k tomu naši házenkářskou budoucnost, toto měl být spíše jakýsi bonus,“ uvedl po volbě prezident Jaroslav Chvalný, který se ve Mimořádné konference ve Stockholmu účastnil.

Česká republika kandidovala na pořádání EHF EURO 2024 žen společně s Polskem a Slovenskem. Protikandidaturu předložily společně země Rakousko, Maďarsko a Švýcarsko a samostatně pak jako třetí možný pořadatel Rusko. O tom, která z předložených kandidatur bude nakonec tou úspěšnou, která ženské EURO v roce 2024 uspořádá, rozhodovali v hlasování prezidenti jednotlivých házenkářských federací sdružených v EHF v sobotu 25. ledna 2020 na Mimořádném kongresu EHF.

Rozhodnout museli přítomní hlasující (49 hlasujících účastníků Kongresu) nadpoloviční většinou hlasů. V prvním kole hlasování získaly Polsko, Slovensko a Česká republika 32,7 % hlasů, Maďarsko se Švýcarskem a Rakouskem 44,9 % hlasů a Rusko 22,4 % hlasů. Rozhodovala proto druhá volba jen mezi dvěma úspěšnějšími kandidaturami. V té zvítězilo nad „českou“ kandidaturou poměrně těsně Rakousko se Švýcarskem a Maďarskem se ziskem 57,1 % hlasů.

Na přípravě kandidatury pracovali společně pracovníci z Českého, Polského a Slovenského svazu házené. "Když se ohlédnu za přípravou BID dokumentu a prezentace naší kandidatury, s klidným srdcem mohu říct, že bych nic neudělala jinak. Na tom jsme se shodli i s kolegy z Polska a Slovenska. S respektem k práci lidí, kteří se na přípravě podíleli, mě o to víc výsledek hlasování mrzí. I když jsme s touto variantou museli počítat, věřili jsme si. Každopádně je to pro nás zkušenost a silnějších federací se v budoucnu rozhodně bát nemusíme," komentovala výsledek generální sekretářka Českého svazu házené Šárka Drozdová.

EHF EURO 2024 žen bude prvním ženským evropským šampionátem rozšířeným podle mužského vzoru na 24 účastnických zemí ze současných 16 účastníků. Uskuteční se ve dnech 28. listopadu až 15. prosince 2024.