<srpen 2019>

29.7.2019 otevřeno: 328 x

Zemřela paní Květuše Janečková, mistryně světa roku 1957

V sobotu 27. července zemřela ve věku 90 let zasloužilá sportovkyně, držitelka zlaté medaile z mistrovství světa 1957 v Bělehradě, dlouholetá kapitánka a brankářka československé reprezentace a Sparty Praha paní Květuše Janečková. Čest její památce!

Paní Květuše Janečková byla důležitou součástí úspěšného československého týmu, který v roce 1957 na historicky prvním světovém šampionátu hraném podle pravidel současné evropské házené vybojoval celkové vítězství. Do Československa přivezly reprezentantky zlaté medaile a svět oslavoval výkony československých házenkářek jako hru „házenkářských profesorek vyučujících ostatní svět.“ Květuše Janečková působila v družstvu na pozici brankářky. Vedle reprezentačního týmu dále hájila především barvy Sparty Praha.

Paní Janečková se zúčastnila v roce 2017 jako čestný host společně se spoluhráčkami Věrou „Lórou“ Dvořákovou, Alenou Dlouhou (Hodesovou) a Janou Vrbovou (Maléřovou) oslav velkých házenkářských výročí v Praze na Štvanici.

Květuše Janečková byla výraznou osobností československých úspěchů našeho sportu.

Čest její památce!

Příběh slavného házenkářského triumfu z roku 1957 si můžete připomenout zde.

Spoluhráčky. Alena Dlouhá, Věra Dvořáková, Květa Janečková a Jana Vrbová.