21. 11. 2018 18:15 hod. ČT Sport
HK FCC Město Lovosice - Cement Hranice

<listopad 2018>

23.9.2015 otevřeno: 1529 x

České školní výběry dominovaly v Lotyšsku, trenéři hráčky i hráče chválí

České házenkářské školní výběry děvčat i chlapců dominovaly turnaji pěti zemí, který se konal v Lotyšsku. Oba celky porazily při klání projektu Agon pod patronací programu Erasmus+ a Evropské unie všechny své čtyři soupeře z Estonska, Litvy, Lotyšska i Polska.

Trenéři Jaroslava Šmrhová a Martin Strnadel byli spokojení s hrou i vystoupením svých svěřenkyň a svěřenců. Trenér chlapců Martin Strnadel kritizoval připravenost zbývajících účastníků turnaje.

Hodnocení trenérky děvčat Jaroslavy Šmrhové: „V úvodním zápasu proti Lotyškám jsme jasně potvrdili úlohu favoritek. Bohužel ve druhém, s výběrem Litvy, jsme byli na začátku zbytečně nervózní, udělali jsme řadu technických chyb, neproměnili několik jasných brankových šancí a prohrávali jsme o dvě branky. Zápas jsme otočili během naší přesilové hry, dvouminutový úsek jsme vyhráli 4:0 a to nás nastartovalo k lepšímu výkonu. Zápasy s Estonskem i Polskem jsme pak zvládli v herní pohodě a předvedli jsme řadu pěkných akcí zejména v útoku. Velké rezervy má družstvo zatím ve spolupráci v obraně. Pro mě byla největším příjemným překvapením herní vyrovnanost všech hráček. Na žádném postu jsme neměli slabinu, všechna děvčata se plynule zapojovala do hry a všechna také střílela branky. Dalším pozitivem a dozajista velkým vkladem do budoucna je bezvadná parta, která se za těch pár dní z děvčat utvořila.“

Hodnocení trenéra chlapců Martina Strnadela: „Z pohledu trenéra, který byl Českým svazem házené pověřen výběrem, přípravou a vedením školního družstva chlapců (ročníky narození 2000/2001), jsou mé pocity smíšené. Velice kladně hodnotím možnost spolupráce s trenéry, kteří mi hráče do výběru doporučili, a se kterými jsme se mohli po tři dny na turnaj připravovat v Praze–Břvích. Chlapci byli patřičně naladění a jejich vystupování na veřejnosti či reprezentování České republiky v házené bylo nad očekávání. Musíme si uvědomit, že pro všechny zúčastněné to byl první start, sice školního výběru, ale i tak se lvíčkem na prsou. O hochy se nestarali pouze trenéři, ale i fyzioterapeut nebo lékař týmu. Po této stránce jsem byl nadmíru spokojen. Bohužel druhá strana mince byla v nepřipravenosti ostatních týmů. Ani Lotyši,  Estonci, Litevci, a co mne nejvíce mrzelo – Poláci – nebyli našim klukům důstojným soupeřem. Přál bych tomuto mladému výběru, aby se z něj co nejvíce hráčů zúčastnilo lednových házenkářských nadějí, a byli následně vybráni do mládežnických reprezentačních družstev. Závěrem: Každé mezinárodní střetnutí je pro hráče důležité a my jsme jej v Lotyšsku zvládli na jedničku.“

Detaily k dívčímu turnaji jsou ZDE

Detaily k chlapeckému turnaji jsou ZDE

Fotogalerie z pobytu českých školních výběrů v Lotyšsku je ZDE

Upozoronění: Ne všechny fotografie jsou technicky kvalitní.