21. 11. 2018 18:15 hod. ČT Sport

<listopad 2018>

19.6.2014 otevřeno: 2540 x

Hrdinové z Dukly

U příležitosti třicátého výročí triumfu Dukly Praha v PMEZ vznikl za podpory házenkářské federace dokument České televize „Hrdinové z Dukly“. Připomeňte si slavné okamžiky československé házené.

Nejprestižnější mezinárodní klubovou soutěží házenkářského světa je po celá desetiletí klání nejlepších evropských družstev, které bylo zprvu organizováno pod hlavičkou PMEZ (Pohár mistrů evropských zemí) a v současnosti pak jako Liga mistrů. Česká (československá) házená, v něm zaznamenala celkem čtyři triumfy – tři mužské v podání Dukly Praha a jeden ženský, o který se v roce 1962 postaraly házenkářky Sparty Praha. Od posledního dukelského triumfu uplynulo letos přesně 30 let a tento úspěch si česká házená připomněla jak na SUPER DNU házené v Brně, tak dokumentem České televize, který je dostupný v jejím internetovém archívu. V současnosti vzniká rovněž publikace, která by měla přiblížit vedle dukelské cesty PMEZ 1983/84, také osobnosti kádru nebo tehdejší tréninkové metody v armádním klubu.

Poděkování v Brně - legendy zdraví diváky na SUPER DNU házené (zleva: Josef Toma, Jan Novák, František Štika, Milan Škvařil, Peter Mesiarik, Jiří Liška, Jiří Kotrč, Jiří Homolka, Milan Černý, Tomáš Bártek a Michal Barda - členové kádru Dukly Praha, která v roce 1984 opanovala Pohár mistrů evropských zemí). Foto: A. Wipf.

Dokument Hrdinové z Dukly naleznete ZDE